Mechelse Dresdner (CCP5)

Mechelse Giant

Mechelse Giant

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de vier verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, en de Verenigde Staten.

Dresdner

Dresdner

Germany

Resultaat (ontstaan in 1955) van een lange reeks kruisingen, uitgevoerd door Duits krijgsgevangene Alfred Zumpe, een kippenfokker die tijdens WO II krijgsgevangen werd genomen door Britse troepen en te werk gesteld op een kippenfokkerij – had bij zijn deportatie door Britse troepen enkele eieren uit het thuisland meegesmokkeld: hij wilde een snelgroeiend gebruiksproduct kweken / tot op de dag van vandaag symbool voor de reconstructie van Dresden na de Tweede Wereldoorlog / vandaag de dag eerder zeldzaam.

Expeditie

Op zoek naar een geschikte Dresdner-kip bezoekt Vanmechelen de Duitse stad Dorn-Dürkheim. 

Geboorteplaats eerst kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste Toonmoment

Mechelse Dresdner – The Desire
De Brakke Grond, Amsterdam (NL), 2003

De Brakke Grond Amsterdam 2003

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

De eerste exemplaren zien het levenslicht in Meeuwen. Het zijn allemaal hanen. Een opvallende parallel met de naoorlogse geschiedenis, toen plots meer jongens dan meisjes werden geboren, als het ware ‘ter compensatie’ van de vele gesneuvelde mannen in de oorlogsjaren … Vragen rijzen, hypotheses worden geformuleerd. Is het het kruisen zelf dat deze gekke sprong van de natuur heeft veroorzaakt? En is dat dan een ‘slecht voorteken’? Of is het net een signaal dat er absoluut moet worden doorgegaan, al was het maar om het voortbestaan van het andere geslacht in het CCP-verhaal veilig te stellen? En wat te denken van het feit dat Dresden, doordat het in een dal ligt, na de oorlog jarenlang geïsoleerd bleef door storingen op alle informatieverspreiders. En dat afgesneden van het wereldgebeuren de Dresdenaars een teruggetrokken leven leidden en de kip die voor hun dagelijks eitje zorgde, uitgerekend degene is die werd uitverkoren voor het mee openbreken van de grenzen via het CCP… Wat Koen Vanmechelen te weten kwam ná zijn keuze voor het Dresdner Huhn …