Mechelse Danske (CCP21)

CCP Mechelse Wyandotte male © Koen Vanmechelen

Mechelse Wyandotte

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de twintig verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië, Oostenrijk, Indonesië en Detroit.

DANSK LANDSHØNE female © Koen Vanmechelen

Danske Landhøne

Denmark

Ontstaan uit de eerste kippen die 2500 jaar geleden in Denemarken aankwamen / een van de zuiverste rassen in Europa / levendig ras dat graag wat ruimte heeft / komt voor in verschillende kleurslagen, waarvan bruinpatrijs de bekendste is / legt witte eieren / er bestaat ook een dwergvorm van dit ras – dwerghanen wegen ongeveer 800 gram (gewone variant 2 kg), dwerghennen 700 gram (gewone variant 1,75 kg).

Expeditie

Vanmechelen bestelde exemplaren van de Danske in Denemarken, de broer van de man die thuis mee de dieren onderhoudt, ging ze halen.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis, te midden van een nieuwe golf vogelgriep: de uitvoer van de Danske naar Denemarken (voor de expo) heeft aan een zijden draadje gehangen…

Eerste toonmoment

Socle du Monde Biennale, HEART – Herning Museum of Contemporary Art, Herning (DK), 2017 

 

 

CCP Socle du monde Biennale Denmark 2017

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…
 

De intrede van Scandinavië in het verhaal heeft alles te maken met de aanwezigheid van Finse curatoren tijdens de Biënnale van Havana in 2015. Aan de basis lag het opkomende bewustzijn rond duurzaamheid in die landen. Met het in Havana getoonde Planetary Community Chicken breekt Vanmechelen de monocultuur en vertelt hij een verhaal op maatschappelijk niveau dat niet onopgemerkt bleef.