Mechelse Collonca (CCP24)

MECHELSE PADOVANA

Mechelse Padovana

CCP23

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de drieëntwintig verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist met herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië, Oostenrijk, Indonesië, Detroit, Denemarken, Finland en Vaticaanstad.

Collonca

Collonca

Chili

De Collonca, ook wel Gallina Mapuche genoemd, is een kippensoort uit Zuid-Centraal Chili.

Ze wordt gekenmerkd door de volledige afwezigheid van staart, zonder overblijfsel van stuit of rectrices of sikkelveren die normaal naar beneden uitsteken. De soort is vernoemd naar de oorspronkelijke Mapuche bevolking van de Araucanía-regio (Zuid-Centraal Chili en het zuidwesten van Argentinië). De Spaanse veroveraars noemden de bevolking Araucano’s. Gedurende meer dan drie eeuwen verzetten de Mapuche zich met succes tegen de Europese usurpatie tot hun aantal kelderde als gevolg van de repressie. Hoewel gemarginaliseerd en verarmd, blijven ze vechten voor hun cultuur en levenswijze. Volgens de legende was hun kip een inheemse vogel die ze hebben gedomesticeerd. Sommige wetenschappelijke rapporten suggereren een precolumbiaanse, mogelijk Polynesische oorsprong. De Collonca symboliseert de trotse cultuur en identiteit van de Mapuche.

Expeditie

In januari 2019 bezocht Koen Vanmechelen Kollonka Pulli, een kleine boerderij die Mapuche kippen kweekt in Pitrufquén, Temuco. De boerderij verdeelt kippen naar verschillende Mapuche gemeenschappen. Ze werken samen met Jose Antonio Alcalde, professor aan de Pontificia Universidad Católica de Chile in Santiago, die al jaren probeert de Mapuche kip te redden. Alcalde: “De westerse wereld geeft de gedomesticeerde kip een rol als voedselbron van vlees en eieren, maar voor sommige Polynesische en Zuid-Amerikaanse culturen heeft de kip bovendien een religieuze en symbolische betekenis.” De Mapuche vrouwen die deze kippen groot brachten getuigden allemaal van de productiviteits- en vruchtbaarheidsproblemen met de Mapuche kip.

 

Geboorteplaats eerste kuikens

Global Open Farm, Oudsbergen (BE)

Eerste toonmoment

Cosmopolitan Culture Park, LABIOMISTA (BE)

Het onverwachte, het appèl van de kip - de serendipiteit aan het werk...

De Mechelse Collonca staat voor de behoefte van de Mapuche cultuur om een belangrijke keten in de mondiale menselijke cultuur te vormen. Er zijn plannen om een Ruca te bouwen, een traditioneel Mapuche huistype, om Collonca's in het Cosmopolitan Chicken Project te kweken. Het behoud van het lokale kan via de gedeeltelijke integratie in het globale.

Het is verre van eenvoudig om de Collonca in de CCP op te nemen. Sommige Mapuche zijn gericht op het behoud van de zuiverheid van de soort, als een sterk symbool tegen culturele vernietiging en integratie van de machten die het land regeren. Hoewel zuiverheid een belangrijke factor is, vindt Koen Vanmechelen openstaan voor de wereld en het verkrijgen van kracht door samenwerking met andere culturen ook belangrijk.