Mechelse Bresse (CCP2)

Mechelse Koekoek

Mechelse koekoek

Belgium

Typisch Vlaamse kip, in de jaren 1850 gekweekt in Mechelen door kruising van geïmporteerde Aziatische hoenders uit de Antwerpse Zoo met lokale rassen / oorspronkelijk als vleeskip gehouden / lijkt met zijn plompe lichaamsbouw en modderachtige kleur zo uit de zware klei van schilder Constant Permeke getrokken.

Poulet de Bresse

Poulet de Bresse

France

Kippenras uit de Bresse-regio in Frankrijk / als slachtdier een internationaal beroemd luxeproduct van hoge kwaliteit, met zeer mals en smakelijk vlees / elegant dier dat met zijn rode kam, wit verenkleed en blauwe poten de Franse nationale driekleur reflecteert.

Expeditie

Met veel moeite verwierf Vanmechelen in de tweede helft van de jaren 90 een stel kippen van het Poulet-de-Bresse-ras in het streng bewaakte Bourg-en-Bresse. De Franse kippenfokkers vreesden voor illegale kweek. Zij hebben een eer hoog te houden: het juridisch beschermde label ‘appellation d’origine contrôlée’.
 

Geboorteplaats eerste kuikens

In de kelder van restaurant La Feuille d’Or te Dilsen-Stokkem

Eerste toonmoment

Mechelse Bresse. First Generation Blue. “In de ban van de ring” Provinciaal Museum, Hasselt, 1999

CCP1 Watou

Het onverwachte, het appèl van de kip 

de serendipiteit aan het werk…

De geboorte van tientallen kuikens van de Mechelse Bresse vormt het begin van het Cosmopolitan Chicken Project. Tussen de vuilwitte kuikens treft Vanmechelen één blauw kuiken aan – reden om deze hele generatie de naam ‘First Generation Blue’ mee te geven. Tijdens het eerste toonmoment in Hasselt wordt op de dag van een zonsverduistering, op 11 augustus 1999, een zwarte haan geboren. De incubator waarin het ei was uitgebroed, stond tussen twee grote foto’s van eieren in: aan de ene kant een ei op een lichte achtergrond – een beeld waarmee Vanmechelen graag de zon/het zonnestelsel oproept –, aan de andere kant een ei op een zwarte achtergrond, dat in zijn beeldtaal de maan voorstelt. De kunstenaar besluit de zwarte haan ‘apart te houden’…