Mechelse Baladi (CCP26)

Mechelse Hrvatica

Mechelse Hrvatica

CCP25

De generatie van de Mechelse Hrvatica vertoont een grote verscheidenheid met herkenbare elementen van de verschillende landen die ingekruist werden.

Baladi

Baladi

Israel

Een oud ras dat duizenden jaren geleden in het oude Kanaän en Egypte voorkwam. Het is mogelijk het eerste ras ter wereld dat voor de voedselproductie werd gefokt. Recent archeologisch onderzoek op kippenbotten ontdekt op de archeologische site van Tel Maresha, wijzen erop dat de Baladi al 2.300 jaar geleden in Israël leefde. "Baladi' is een woord uit het Midden-Oosten dat 'plaatselijk' of 'uit het dorp' betekent. Overal in het Midden-Oosten zijn er Baladi: van Marokko tot Syrië.

De hennen zijn licht goud/bruin met potloodveren en lijken op de goudgepende Braekel, de Bruine Leghorn, en de oorspronkelijke Gallus Gallus. De mannetjes zijn veelkleurig, en hun borstveren zijn in potloodpatroon. Ook de haan lijkt op de potloodgouden Braekel, de Bruine Leghorn, en de oorspronkelijke Gallus Gallus. Hun verenpatroon en kleur kunnen echter ook zeer verschillend zijn.

Expeditie

Baladi-kippen werden gevonden in de Joodse gemeenschap in Antwerpen, België, tijdens de COVID-quarantaine periode.

Geboorteplaats eerste kuikens

Open Global Farm, Oudsbergen (BE)

Eerste toonmoment

Deze kruising werd gepresenteerd via Vanmechelens installatie Crossquery op de Biënnale van Jeruzalem. Centraal in de installatie stond een grote kooi met een koppel Baladi-hennen. De Mechelse Hrvatica - de 25ste generatie van het CCP - werd gepresenteerd via een portret aan de muur. Een broedmachine met transparante eieren visualiseerde de volgende generatie in al haar transparantie.

 

 

 

Het onverwachte, het appèl van de kip – de serendipiteit aan het werk…

Veel Baladi vogels lijden onder inteelt. Door ze te kruisen kan hun genetische diversiteit verbeteren.

Vanmechelens installatie kreeg ook een extra dimensie door de stad waarin ze staat opgesteld. “Jeruzalem is al drie millennia lang een explosief kruit- en mengvat,” zegt Vanmechelen. “Mijn installatie toont dat kruisen ook anders kan, en dat vermenging en toenadering de beste garantie vormen voor succes.”De sudderende vraag, zoals die visueel op de muur van de exporuimte wordt gepresenteerd, is: wat zal er uiteindelijk uit het ei komenVanmechelen: “Een broedmachine met transparante eieren verwelkomt de volgende generatie in alle transparantie. Alles is mogelijk. Wat wordt de volgende soort om te kruisenKomt ze van dichtbij of van veraf? Vast staat dat vruchtbaarheid altijd van buiten komt.”