Mechelse Ancona (CCP12)

Mechelse Cubalaya

Mechelse Cubalaya

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de elf verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije en Cuba.

Ancona

Ancona

Italy

Italiaans kippenras, vernoemd naar de gelijknamige stad / halverwege de 19de eeuw door de Engelsen meegenomen naar Groot-Brittannië / vanuit Engeland geëxporteerd naar andere delen van de wereld / erg populair wegens goede legcapaciteit / staat desondanks op lijst van bedreigde diersoorten / gefokt in de kleuren zwart-wit-gepareld (oorspronkelijk en meest gewaardeerd) en blauw-wit-gepareld.

Expeditie

Vanmechelen vond Ancona’s in Nederland, bij iemand in de tuin.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

Unicorn
Collateral Event of 53rd Venice Biennale, Venetië (IT), 2009

CCP Ancona Unicorn Venice 2009

Het onverwachte, het appèl van de kip – de serendipiteit aan het werk…

Tijdens de 53ste Biennale van Venetië is Koen Vanmechelen aanwezig op een collateral event. Hij presenteert er een reusachtige gouden ring (doorsnede 6m) op het kleine eiland Certosa. Behalve aan het ringen van vogels, oneindigheid en de combinatie van verleden, heden en toekomst, refereerde het kunstwerk ook aan de jaarlijkse ceremonie die eertijds werd gehouden ter ere van de doge van Venetië, waarbij die een ring in de Adriatische Zee wierp om het onheil van de stad weg te houden. De deelname aan deze Biënnale is voor de kunstenaar het signaal dat het moment daar is om Italië tot het CCP-verhaal te laten toetreden. Zoals vaak op een plek waar waters samenkomen, is Venetië bovendien bij uitstek een smeltkroes van culturen, van kosmopolitisme.