Cosmopolitan Chicken Research Project

Dit artistiek-wetenschappelijk project legt een brug tussen labo en studio. In 2009 bestudeerden wetenschappers aan de KU Leuven, onder leiding van professor Jean-Jacques Cassiman voor het eerst de genetische diversiteit van Vanmechelens gekruiste kippen. De resultaten toonden een toenemende diversiteit. Gelijktijdig bleek dat elke kruising de weerbaarheid van de volgende generatie vergrootte. De kippen leven langer, zijn minder vatbaar voor ziekten en vertonen minder agressief gedrag. 

Door Vanmechelens CCP wetenschappelijk in kaart te brengen werd de hypothese bevestigd dat kruisen leidt tot grotere diversiteit. CC®P is het begin van een blijvende samenwerking tussen kunst en wetenschap.

Dit zijn uitzonderlijke kippen. Er bestaat geen enkel project dat te vergelijken valt met het Cosmopolitan Chicken Project. CCP biedt een unieke kans om nieuwe inzichten te verwerven in de impact van kruisen op het DNA van de kip, maar ook van de mens. Het maakt vooruitgang mogelijk in wetenschappelijke ontwikkeling en werpt belangrijke vragen op over de keuzes die wij maken in ons leven aan de oppervlakte. Het is een brandend actueel project.

Jean-Jacques Cassiman,  professor genetica KU Leuven

Documenten

Op zoek naar de bastaardkip
Artikel gepubliceerd in EOS, maart 2009

Art meets science: The Cosmopolitan Chicken Research Project
Facts Views Vis Obgyn, 2015, 7 (3): 163-172 Original paper