Cosmopolitan Chicken Project (CCP), Spacefarming: Toekomst van Voedsel

Evoluon, Eindhoven (NL)
24 september 2023 - 23 maart 2024

Next Nature Network nodigt Koen Vanmechelen uit met zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) voor de expo ‘Spacefarming: Toekomst van Voedsel’. In het iconische Evoluon (Eindhoven) onthult Spacefarming de voedselrevolutie die ons te wachten staat op planeet Aarde en daarbuiten. De expo deelt ideeën en innovaties van o.a. wetenschappers, voedseltechnologen, designers, filosofen en kunstenaars waaronder Vanmechelens’ Cosmopolitan Chicken Project.

Het aantal mensen op aarde groeit snel: in 2050 zijn we met ongeveer 10 miljard. Er zal meer voedsel nodig zijn dan onze planeet kan produceren. Gaan we ons voedsel dan in de ruimte of op een andere planeet verbouwen? In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van ruimtelijke domes (koepels) combineert de expo ‘Spacefarming: Toekomst van Voedsel’ een aantal verrassende ideeën en innovaties van wetenschappers, voedseltechnologen, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaar rond voedselmogelijkheden in de ruimte. De bezoeker wordt meegenomen in alternatieve werelden met uiteenlopende invalshoeken en kansen voor ons voedsel.

We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie. De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te kunnen voeden

Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature

Binnen het onderdeel ‘DIER’ kijkt Spacefarming naar de maakbaarheid van (boerderij) dieren: van Herman de GM stier tot Dolly het gekloonde schaap. Vanmechelens’ Cosmopolitan Chicken Project wordt er gepresenteerd in een unieke, digitale en interactieve vorm. Daarnaast kunnen bezoekers o.a. Margaret ontdekken, een roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys die vegan melk produceert. Andere hoogtepunten zijn aardappelen geteeld op een Marsbodem van ruimtebioloog Wieger Wamelink (Universiteit Wageningen) en de kunstinstallatie Cellular Alchemy van bekende food futurist Chloé Rutzerveld die de voedselbeleving van de mens volledig op zijn kop.

De mens heeft een kader, een lijst rond het wilde dier gemaakt, waardoor de essentie van deze vogel veranderde. Door de kooi te breken, onstaat er energie, toekomst en evolutie. De kip, dat zijn wij

Koen Vanmechelen, kunstenaar

Exhibition facts

Spacefarming: Toekomst van Voedsel
24.09.23 – 23.03.24
Evoluon
Noord Brabantlaan 1A 5652 LA Eindhoven
Dinsdag-Zaterdag 10.00 - 17.00h Zondag 12.00 - 17.00 uur
Gesloten op maandag

Meer info