Nocturne - Instead of Sleeping

06 augustus 2021

nstead of Sleeping © Koen Vanmechelen, photo Kris Vervaeke

Nocturne

Onze dag is hun nacht. Wanneer wij slapen, zijn nachtvlinders wakker. Samen met duizenden andere dieren, insecten, schimmels, planten en bacteriën ontwaken ze wanneer wij onze ogen sluiten. Ontdek hoe ook LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen, de nacht insluipt.

Tijdens deze eerste nocturne schijnen we een licht op dat wat meestal verborgen blijft. Want, zo stelt de kunstenaar, pas als zichtbaar wordt wat niet gezien of geweten is, gebeuren de dingen.

Stap binnen in het geheime leven van LABIOMISTA, ga op ontdekkingstocht en aanschouw de transformatie en het ontpoppen van de natuur. Dag wordt nacht, rups wordt vlinder. Eens je ogen wennen aan het duister, in alle stilte, op de grens tussen bewoonde wereld en wildernis, wordt het ongeziene waarneembaar.

Instead of Sleeping

Tijdens de nocturne wordt Vanmechelens installatie 'Instead of Sleeping' ook officieel ingehuldigd.

Dit kunstwerk bestaat uit een kleine trailer met een lichtkrans waarop drie cijfers getoond worden. Ze tonen achtereenvolgens het aantal vastgestelde mottensoorten op LABIOMISTA (Genk), in Limburg en in België. Op de trailer staat een lichtgevend glazen ei, symbool van transparantie en vruchtbaarheid. Onderaan prijkt een blauw neon licht. Het ei trekt ’s nachts motten aan, wat toelaat hun aantal en de soorten te monitoren.

Koen Vanmechelen creëerde Instead of Sleeping na de nachtvlinderactie in de nacht van 8 op 9 augustus 2020. Ontdek er meer over via The Battery Channel.

Praktisch & timeline

  • 20u - 23u
  • Tickets: 10 euro (voor dit evenement gelden dezelfde kortingstarieven als gewoonlijk o.a. gratis toegang voor inwoners van Genk)

Neem een zaklamp mee!

  • 20u: deuren openen

  • 21u30: duiding door Koen Vanmechelen

  • 23u: deuren sluiten

Hoe koop je een ticket?

  • Ga naar de ticketpagina van LABIOMISTA

  • Selecteer 6 augustus 2021 als datum

  • Kies het avond tijdsblok