Elia Vanderheyden

Chapter Freedom Group 3.jpg

Brainstorm over Vrijheid en Harmonie door Elia Vanderheyden voor het Freedom Project.

Wat is vrijheid juist en kan of hoort dit eigenlijk wel een doel in het leven te zijn?

Persoonlijk geloof ik in twee soorten vrijheid. De mentale vrijheid van het individu en de fysieke vrijheid van het wezen. Een fysieke vrijheid kan in mijn mening nooit bereikt worden. Er zullen altijd bepaalde constrains zijn die ons tegenhouden van een ware vrijheid te bereiken. De mens of eender welk wezen zal altijd de nood hebben om te eten of drinken ter overleving van ons lichaam. Dit geeft ons een bepaalde verplichting.

Mentale vrijheid kan echter wel bereikt worden. Ik denk dat dit ook is waar de boeddhistische monniken zich mee bezig houden. Het concept van Nirwana en het Nirwana bereiken is een ware realiteit binnen dit geloof.

“Nirwana of nibbana is de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden en waardoor heiligheid behaald wordt. Het uitgedoofd zijn verwijst naar het hoofddoel van het boeddhisme, het einde van begeerte, aversie en verwarring…”

Persoonlijk geloof ik in het idee van acceptatie en dat acceptatie de sleutel is tot een mentale vrijheid. Het leven is als een rivier, we kunnen proberen de koers van de rivier aan te passen. We kunnen er betonnen muren rond gooien en denken dat we er de baas over zijn maar uiteindelijk vind deze rivier altijd wel zijn eigen overwinning. Of dat nu direct gebeurt of duizend jaar na het bouwen van de betonnen muren. Uiteindelijk vloeit het water waar het beste naartoe kan. Het water maakt geen doordachte keuzes die het leven gaan bepalen maar laat zichzelf stromen tot de makkelijkste conclusie. De rivier leeft in een acceptatie van de omgeving en zal altijd vloeien naar de locatie die het makkelijkste stroomt voor de rivier of dit nu de gewilde uitkom is voor de mens, natuur of dier maakt het water niet uit want het water heeft geen wil of keuze maar enkel een acceptatie van wat gaat en wat niet gaat.

Als mens kunnen wij dit ook doen, het enige wat ons tegenhoudt van deze mentale vrijheid of dit in zekere zin nirwana zijn onze fysieke constrains.

Dit gaat ook hand in hand met een acceptatie niet enkel naar onszelf maar ook naar onze naasten, kennissen en onbekende. Een acceptatie voor het zijn en het bestaan van elkaar. Wij leven in een wereld waar we continue mensen ofwel omhooghalen ofwel omlaaghalen, ik denk dat dit mag veranderen naar een acceptatie beschaving. Een waar iedereen samen is en gelijk kan geaccepteerd worden voor wie we zijn, of iemand nu een succesvol persoon is volgens de huidige sociale constructies of volgens het huidige kapitalistische systeem of niet zou allemaal niet mogen uitmaken in een vrije samenleving.

En toch… Ik vraag mij af of wij waren vrijheid echt nodig hebben. Momenteel leven wij in een wereld waar de waarheid op het niveau waar ik over spreek nooit behaald wordt, eventueel slechts door enkele boeddhistische monniken. Is een zoektocht naar een bepaalde Harmonie niet een beter idee als een zoektocht naar een bepaalde Vrijheid? Een harmonie waarin wij alles integreren en combineren. Ik vergelijk dit dan bijvoorbeeld met Aquaponics.

Aquaponics is a food production system that couples aquaculture (raising aquatic animals such as fish, crayfish, snails or prawns in tanks) with hydroponics (cultivating plants in water) whereby the nutrient rich aquaculture water is fed to hydroponic grown plant, involving nitrifying bacteria for converting ammonia into nitrates. [1][2]

As existing hydroponic and aquaculture farming techniques form the basis for all aquaponic systems, the size, complexity, and types of foods grown in an aquaponic system can vary as much as any system found in either distinct farming discipline.”

Systemen uitvinden of herontdekken waarin wij zoeken naar een harmonie in onze omgeving, een natuurlijke oplossing die hand in hand gaat met de aarde, een oplossing die gezonder en sterker kan worden. Ik vergelijk dit dan ook met de kosmopolitische kip van Koen Vanmechelen waarin hij verschillende kippen combineert om zo een gezondere kippensoort te vormen. Zouden we dit niet met alles horen te doen, een harmonie vinden in alles wat we doen rondom ons.

Een zoektocht naar de ware harmonie van de mens en natuur, zou dat niet de toekomst kunnen zijn?

Elia Vanderheyden

Elia Vanderheyden image.png