MASCHINENBUCH, by Gottfried Hattinger, november 2021

Het Cosmopolitan Chicken Project is opgenomen in dit prachtige, ietwat ongewone boek over machines en uitvindingen, geschreven door Gottfried Hattinger. Een incidentele verzameling van hybride wereldconcepten, fantasieën en obsessies.

Een boek over genieën, kunstenaars, uitvinders en mechanici met een gemeenschappelijke aspiratie om apparaten en machines te bouwen. In plaats van de geschiedenis van de technologie te schetsen, ligt de nadruk niet overwegend op "nuttige" uitvindingen, maar veeleer op artistieke uitvindingen, soms ook op absurditeiten en dwaasheden.

Zeer boeiend en rijkelijk geïllustreerd met meer dan 800 foto's, biedt het boek een geografisch en uitgebreid overzicht van gefantaseerde en gerealiseerde machines en apparaten. Tegelijkertijd leidt Gottfried Hattinger ons door een verbazingwekkende verzameling van hybride wereldontwerpen, fantasieën en obsessies die in de loop van millennia door de menselijke verbeelding zijn voortgebracht.

Hattinger neemt ook het Cosmopolitan Chicken Project op in dit boek, nadat hij het project ontdekte op Globale tentoonstelling in ZKM, Karlsruhe (DE) in 2015 

Met zijn langlopend Cosmopolitan Chicken Project treedt Koen Vanmechelen op als een demiurg die niets minder voor ogen heeft dan de creatie van een "wereldkip" - een kosmopolitische kip, - met de meest uiteenlopende rassen van kippen van over de hele wereld. (…) Zijn studio LABIOMISTA is zowel een laboratorium als een bibliotheek van bioculturele diversiteit. (…) De kunstenaar is ervan overtuigd dat wetenschappelijke feiten en de creativiteit van de kunst samen de veranderlijkheid van de natuur en het menselijk leven aan het licht kunnen brengen."

 

Meer informatie: Scheidegger & Spiess