Instead of Sleeping

Er is meer natuur dan wat de mens registreert, en ook die natuur verdient onze zorg en aandacht. Kunst kan het onzichtbare zichtbaar maken.

Koen Vanmechelen

Wanneer wij slapen, waken er anderen. Als er eb is, kent men elders vloed. Licht betekent duisternis. De wereld stopt nooit. Het is haar continue beweging die de dingen in gang zet.

Instead of Sleeping gaat over de werkertjes die het overnemen wanneer wij slapen. In Protected Paradise zijn dat de motten. Via hen werkt de wereld hier altijd. Instead of Sleeping kondigt een wereld achter de wereld aan, een sprookje voor volwassenen, de onzichtbare energie. De lichtkrans op de kleine trailer toont achtereenvolgens het aantal vastgestelde motten-soorten op LABIOMISTA (Genk), in Limburg en in België. Het lichtgevend glazen ei, symbool van transparantie en vruchtbaarheid, trekt de motten ‘s nachts aan. In de ochtend worden ze geregistreerd, om daarna weer vrijgelaten te worden.

Ontleen onze nachtvlinderteller!

Met de nachtvlinderteller schijn jij een licht op dat wat meestal verborgen blijft. Want, zo stelt de kunstenaar, pas als zichtbaar wordt wat niet gezien of geweten is, gebeuren de dingen.

In België leven ca. 2500 soorten nachtvlinders. Dat is best een groot aandeel van onze totale biodiversiteit. Eén op 15 diersoorten in ons land is dus een nachtvlinder. Elk jaar wordt wel een nieuwe soort gevonden: door de klimaatverandering, maar ook omdat steeds meer mensen gecharmeerd worden door de geweldige diversiteit en schoonheid van nachtvlinders.

Klaar om de onbekende diversiteit ook in jouw tuin te ontdekken? Ontleen onze nachtvlinderteller

Koen Vanmechelen creëerde Instead of Sleeping na de nachtvlinderactie in de nacht van 8 op 9 augustus 2020. Lees hier meer over