Do Not Argue -D.N.A.

Louise Gallery, Durbuy (BE)
05 octobre 2020 - 01 février 2021

Op een kantelmoment in de geschiedenis waarop de mens de natuur op een ongekende schaal aan het vernietigen is, wil Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen een weg uit de neergang suggereren. Hij doet dat bij Louise Gallery in Durbuy met acht opmerkelijke installaties en kunstwerken. Deze selectie uit Vanmechelens diverse en unieke oeuvre vormen een fascinerend verhaal voor al wie de acht puzzelstukken juist kan leggen.

Louise Gallery

Louise Gallery werd oorspronkelijk opgericht in 2014 door Frédéric Cardinael, die de galerij naar zijn dochter vernoemde. Cardinael was tevens de eigenaar van Le Sanglier des Ardennes, het iconische hotel/restaurant op het centrale plein van het dorp. In 2017 namen Bart Maerten en Marc Coucke Le Sanglier over. De sterke link tussen galerij en hotel bleef ook met de nieuwe galerijhouder Patrick Mulders behouden. “Deze uitzonderlijke solo tentoonstelling van Koen Vanmechelen valt dan ook samen met de heropening van de vernieuwde Sanglier. Werk van Vanmechelen is namelijk ook in de kamers van het hotel terug te vinden.”

Eerder al toonde Louise Gallery expo's met o.a. Panamarenko, Pierre Alechinsky, Fred Bervoets, Stéphane Halleux en René Magritte. “In Koens kunstwerken vinden we een mix van oud en nieuw, van rassen en culturen,” zegt Mulders. “Het is een basis om de wereld te verbeteren. Zijn werk is fascinerend en uniek.”

Al meer dan twintig jaar ontwikkelt de conceptuele kunstenaar en denker die Vanmechelen is een nieuw begrip van de condition humaine. Dat doet hij door middel van vele expedities en reizen naar dierlijke en niet-westerse culturen over de hele wereld. De uitgebreide kennis en praxis, de genen en memen die hij tegenkomt, weeft hij tot een gelaagd tapijt van projecten en werken. Vanmechelen: “Het centrale aspect in deze show is D.N.A. Het is het cement van onze persoonlijke successen en mislukkingen, van onze ambities en angsten. In tegenstelling tot ons eigen D.N.A. kunnen wij het D.N.A. van gemeenschappen wel beïnvloeden. Mijn acht werken suggereren hoe.”

© Koen Vanmechelen, photo Kris Vervaeke

Pandemie

Het centrale werk Do Not Argue of D.N.A. toont twee varkens die in elkaar versmelten. Ze vertegenwoordigen de oerknal van een nieuw universum. Een kruis, ook het symbool van een kus, is het enige dat hen scheidt. Het resultaat van deze explosie, de geboorte van een nieuw momentum, zijn de andere tentoongestelde werken. Het gaat onder andere om een collage van tekeningen, schilderijen, foto's en kippenportretten, en een verzameling ogen die alles zien.

De pandemie hangt boven de hele expo. Een gevolg van zo’n ramp is dat er nieuwe goden ontstaan, zoals blijkt uit Vanmechelens Medusa met hertengeweien, slangen en fazanten. “Nu is niet het moment om te soebatten over de pandemie en de gevolgen ervan,” concludeert Vanmechelen. “Vandaar de titel Do Not Argue. Laat alle vooroordelen achterwege. Wat er gebeurt, is het resultaat van wat al is gecodeerd in ons D.N.A. Vraag nog niet naar de betekenis en het belang van wat er gebeurt. Het zat in onze genen. Wacht op en omarm een nieuw narratief.”

Patrick Mulders: “Koen reisde over de wereld en verweefde inheemse culturen met hun symbolen tot een nieuw gedachtegoed en nieuwe symbolen. Niet alleen in het centrale werk van de expo (D.N.A.) maar in zijn totale oeuvre vinden we belangrijke symbolen voor een vredevolle en ecologische boodschap aan de wereld. Daarom presenteren wij Koen in onze galerie als “the master of symbols”.

MOUTH Mask Project

Er zullen tijdens de expo ook litho's worden verkocht in de strijd tegen COVID-19. De opbrengst gaat naar Koens “MOUTH Mask Project” ter ondersteuning van kwetsbare groepen op de wereld, ” vertelt Mulders. Met MOUTH Mask lanceerde Vanmechelen, samen met mensenrechten expert Manfred Nowak en ecologist Ignace Schops een set mondmaskers met daarop de tekst ‘This is Not a Chicken - Protecting the Other’. De maskers hebben een sterke symbolische betekenis, en roepen op tot een ommekeer. Meer dan 10.000 maskers werden al verstuurd naar mensen in de communities, boerderijen en projecten betrokken bij de kunstenaars artistieke globale projecten

“De maskers zorgen niet enkel voor bescherming van de andere(n), ze willen meer dan ooit de boodschap uitdragen die de kern is van mijn Cosmopolitan Chicken en andere projecten; dat we meer eerbied moeten tonen voor de natuur. Dat we de domesticatie moeten afbakenen en moeten werken aan duidelijke fysieke en mentale ruimtes om een betere samenleving te creëren. Om de medemensen en medesoorten te beschermen. Vandaar de statements This is Not a Chicken - Protecting the Other,” aldus Vanmechelen.

 

EXHIBITION FACTS

05 OCT - 14 DEC, 2020
Louise Gallery
Rue du Comte
Théodule d'Ursel 24

6940 Durbuy

More on https://louisegallery.be/

Temptation © Koen Vanmechelen, Photo Kris Vervaeke