Medusa's Hope

Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana, Havana (CU)
16 december 2022 - 02 april 2023

Medusa's Hope © Koen Vanmechelen

Kunstenaar Koen Vanmechelen opent binnenkort een solotentoonstelling in het Cubaanse Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana. Van 16 december 2022 tot 2 april 2023 presenteert de kunstenaar met "Medusa's Hope" zijn kijk op de waarde van het leven.

Het Cubaans credo van Vanmechelen
 

Koen Vanmechelen keert terug naar Cuba. Na het grote succes van zijn expo Seduzione in het Uffizi (Firenze) en de najaar tentoonstelling in Knokke (Cultuurcentrum Scharpoord) trekt Koen Vanmechelen de Atlantische Oceaan over met een nieuwe indrukwekkende tentoonstelling. Vanaf eind december toont hij in het recent gerestaureerde Museo Nacional de Bellas Artes in Havana een dertigtal installaties en werken, verspreid over de twee verdiepen van het indrukwekkende paleis. Ze vormen de hoekstenen van Vanmechelens filosofisch-artistiek perspectief op het menselijk bestaan.

Connectie tussen kunst en wetenschap
 

Curator Jorge Fernandez haalde Vanmechelen eerder al naar Cuba voor de 12e Biennale de la Habana in 2015. De kunstenaar toonde er toen een in-situ installatie die kunst en wetenschap samenbracht en herintroduceerde er de op Cuba uitgestorven Cubalaya-kip.

Koen Vanmechelen is een unieke kunstenaar die - net als de natuur – zijn eigen weg volgt. Zijn kunst is nauwelijks te definiëren met traditionele labels. Zijn proliferatie van diverse en uiteenlopende vormen leidt tot een uniek Gesamtkunstwerk. Het is door de combinatie van zijn ethische én esthetische visie dat Vanmechelen, vaak lang vóór anderen, erin slaagt om reflecties op gang te brengen over kwesties die pas veel later urgentie krijgen op het wereldtoneel

Jorge Antonio Fernández Torres, curator

Helende plaats
 

De meeste kunstwerken worden voor de eerste keer getoond. Zoals Bang Bang; over de strijd met het COVID-virus en de New Generation-reeks; panelen bedekt met veren, glazen maskers en hybride dieren. Centraal in de expo staat de paradijselijke Medusa-ruimte met een 8m lang op Tititaan’s Venus van Urbino gebaseerd muurportret van Vanmechelens muze Chido Govera.

Medusa’s Hope herschept het museum in een helende plaats. Het opent in onze turbulente wereld een scheur naar een andere, meer hoopvolle toekomst

Koen Vanmechelen, artist

Exhibition facts


Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana
Medusa’s Hope
Curatorship: Jorge Antonio Fernández Torres
16 december 2022 - 2 april 2023
Website museum