Expo Cosmopolitan Renaissance

Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke, Belgium
29 oktober 2022 - 15 januari 2023

Sinds 17 mei 2022 pronkt ‘The Walking Egg’ aan de ingang van Cultuurcentrum Schardpoord in Knokke. Het iconisch sculptuur van 900 kg kondigt Koen Vanmechelens’ solotentoonstelling Cosmopolitan Renaissance aan die eind oktober 2022 haar deuren opent in Scharpoord, gecureerd door kunsthistoricus Jo Coucke. Cosmopolitan Renaissance bestaat naast dee expo met tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en video’s in de boven- en benedenhal van Scharpoord ook uit performances, buiteninstallaties, lezingen en samenwerkingen met MAAK – Open Huis voor Kunsten en Zwin Natuur Park.

The Walking Egg

The Walking Egg, een marmersculptuur van een ei op poten, symboliseert Vanmechelens ononderbroken zoektocht naar de juiste plaatsen en de beste momenten om zijn evoluerende visie op de wereld en haar toekomst te laten uitbroeden. Cosmopolitan Renaissance toont dit najaar het resultaat. Knokke-Heist vormt de broedplaats.

Uit nieuwe ideeën, versmeltingen en connecties, nieuwe grenzen aftastend, kan een kosmopolitische renaissance ontstaan

Koen Vanmechelen

Expo Cosmopolitan Renaissance

Met Cosmopolitan Renaissance zoekt Vanmechelen een antwoord op de vragen omtrent de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezens? De afgelopen dertig jaar trok de kunstenaar de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen.

De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden. Verschillende basisingrediënten uit Koen Vanmechelen zijn artistieke universum versmelten tot nieuwe verhalen: “Uit nieuwe ideeën, versmeltingen en connecties, nieuwe grenzen aftastend, kan een kosmopolitische renaissance ontstaan,” zegt Vanmechelen, met een niet mis te verstane knipoog naar de historische Renaissance. Hij ziet in kunst het unieke, ideale middel om nieuwe verhalen van verbinding te maken; verbindingen tussen mensen onderling en tussen mens en wereld.

Omdat de verhouding tussen de globaal opererende mens en zijn biotoop voortdurend fijner moet worden afgesteld om voor alles en iedereen een leefbaar en duurzaam evenwicht te vinden, creëert Koen Vanmechelen een kunst, die bewust de oude artistieke en culturele codes te lijf gaat. Hij is een voorbeeldig kunstenaar van en voor onze tijd en wereld

Kunsthistoricus Jo Coucke

Exhibition Facts
Cosmopolitan Renaissance
Koen Vanmechelen
29 October 2022 ➔ 15 January 2023

Cultuuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Opening hours: Mon - Fri 8:30h - 17:00h


More information on the website