Chapter Freedom

Stap in de voetsporen van Archimedes en Euclides en bouw mee aan onze bibliotheek voor de nieuwe wereld, een kabinet van curiositeiten, een wunderkammer, de bibliotheek van de toekomst. Van jouw toekomst.

LABIOMISTA, Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB) gaan samen met 30 nieuwsgierige jongeren tussen 17 en 27 jaar op verkenning naar de betekenis van vrijheid.

Het Ondenkbare Experiment, foto Studio Tropics.jpg
  • Wie? 30 jongeren tussen 17 en 27 jaar  
  • Wanneer? 3 dagen in Genk in juli (verschillende opties tussen 12 juli en 1 aug.); 7 dagen in Genk in september (13-19 sept.); 2 dagen in Brussel in oktober (22-23 okt.)
  • Waar? LABIOMISTA, Genk en Vrije Universiteit Brussel, Etterbeek (BE)
  • Taal? Engels, Nederlands of Frans 
  • Inschrijven? Deelname aan het project is gratis

Tijdens Chapter Freedom van Het Ondenkbare Experiment kan jij, samen met 29 andere jongeren nadenken over de toekomst. Duik samen in de drie grote kennisboxen van LaMouseion. Je krijgt er de kans om buiten het kader te denken terwijl je verblijft in de vruchtbare zone tussen wildernis en beschaving. Geïnspireerd door de ongetemde omgeving van LABIOMISTA. In de vrijheid van de kunsten. In de ontmoeting met de ander.

Traject

Juli 2021: Een quarantaine voor vrijheid

Op vijf verschillende momenten in juli nodigen we vijf groepen van telkens zes jongeren uit om drie dagen ondergedompeld te worden in LABIOMISTA, en te komen denken en dromen over de betekenis van vrijheid. In de vrijheid van de kunst, in de ontmoeting met de ander. 

Geïnspireerd door de omgeving en de Library of Collected Knowledge gaan jullie samen de uitdaging aan om de betekenis en toekomst van vrijheid te verbeelden. De resultaten van jullie reflecties en dialogen sla je op in eender welke drager (tekst, video, audio, tekeningen, ...). Aan alle deelnemers wordt ook gevraagd om aan het eind van elke dag een (video)dagboek bij te houden met persoonlijke bedenkingen. De dagboeken, creaties en ideaties worden in augustus 2021 voorgelegd aan een transdisciplinair team van kunstenaars en wetenschappers.

Augustus 2021: Kruisbestuiving door transdisciplinair team van kennismakers (zonder de jongeren)

Een transdisciplinair team van kennismakers laat zich inspireren door jullie ideeën. Biologen, kunstenaars, filosofen, historici, sociologen, dansers, dichters, economen, … 16 experten van uiteenlopende disciplines leren uit jullie dromen en denken, en vullen aan met persoonlijke en diverse inzichten, reflecties en kennisbronnen. 

Hun doel is om te ontdekken, te onthouden en te koesteren. Maar ook om in vraag te stellen, te leren, te vertalen, te verbinden, te reflecteren en door te geven. In een ‘vrijwillige’ driedaagse quarantaine formuleren ze samen een antwoord op jullie ideeën en vragen in de vorm van een open bibliotheek van conversaties, reflecties, en kennisbronnen.

September 2021: Freedom

In september gaan jullie, de jongeren, aan de slag met de input en reflecties van de kennismakers. Je bespreekt, selecteert, en integreert de voor jullie relevante kennis en inzichten. Samen starten jullie zo een nieuw narratief van vrijheid. Het medium kiezen jullie zelf. In de kennisboxen verblijven tijdens deze periode ook telkens drie kennismakers. Ze zijn beschikbaar voor conversatie en bevraging. 

De week sluit af met een grote publieke voorstelling van het Chapter Freedom. Het nieuwe narratief over vrijheid: een verhaal waarin jullie de lijnen kunnen uitzetten over het samenleven van morgen. Het eerste hoofdstuk van onze bibliotheek van de toekomst, een eerste poging om onze nieuwe spelregels te definiëren.

Oktober 2021: The Future

In het najaar van 2021 komt Het Ondenkbare Experiment (de jongeren, partners en het transdisciplinair team) samen gedurende een tweedaagse in Brussel. Samen zetten we verdere stappen voor de volgende editie. Tijdens een betekenisvol moment op VUB - campus Etterbeek stellen jullie je werk voor aan jullie vrienden en familie en aan de academische en culturele gemeenschappen in Brussel. De alumni van de eerste editie zetten de deuren en ramen open voor de volgende groep, en bouwen zo mee aan de verduurzaming van Het Ondenkbare Experiment.

LaMouseion © Koen Vanmechelen

De koepel die ons intergenerationeel, interdisciplinair, transdisciplinair, kunst en wetenschap kan binden is vrijheid. Is er vrijheid, waar wordt die beperkt, hoe kunnen we daar voorbij, moeten we daar voorbij, wanneer moeten wij ons inhouden?

Caroline Pauwels (rector VUB)

Het Transdisciplinair Team

Hou deze pagina in de gaten. De andere leden van het transdisciplinaire team worden in de volgende weken bekend gemaakt. 

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om te mailen naar  info@lamouseion.be

Luistertip - podcast

antipode #4 met Koen Vanmechelen en Karine Van Doninck

Wanneer wordt kunst wetenschap en vice versa? Op welke manier kunnen kunst en wetenschap elkaar versterken? Waar stoten de twee op de grenzen van de ethiek? En hoe spannend is het om DNA-code voor te lezen? Kunstenaar Koen Vanmechelen kruist de degens met evolutiebiologe Karine Van Doninck (ULB) voor een kunstzinnig gesprek over wetenschap.

Antipode is de nieuwe podcastreeks van BRUZZ en de VUB. Twee gasten met een verschillende achtergrond, specialisatie of mening praten over elkaars vakgebied, over zichzelf en de dingen des levens.

 

Luister online

Partners